2/11/2015

TŁUSTY CZWARTEK


Korzystając z tego, że jest jutro tłusty czwartek, mam dla Was przepis na przepyszne faworki. Takie jak robiła moja babcia, doskonale pamiętam ich smak do dziś.

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
50 g masła
1 jajko
4 żółtka
3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać przez sito i dodać posiekane masło. 
Całość rozetrzeć palcami.
Dodać jajko i żółtka, cukier puder, szczyptę soli, śmietanę oraz spirytus.
Wyrobić ciasto dokładnie i wybić wałkiem czyli napowietrzyć,
Odstawić na 30 minut do lodówki.

Następnie rozwałkować. Im cieńsze ciasto tym smaczniejsze faworki. 
Pokroić na cienkie paski. Na środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta.
Do mocno rozgrzanego tłuszczu wkładamy i smażymy na złoty kolor.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO !

4 komentarze:

Copyright © 2016 TRENDsetterkowa , Blogger